Dag 3: Hoog bezoek

Dit stukje is geschreven door Bram, vrijwilliger bij Jeugddorp.

Op de derde dag kwam wethouder Yvonne van Delft Jeugddorp 2018 met een bezoek vereren en officieel openen. Samen met enkele ouders en sponsoren werd zij rondgeleid over het terrein en door de ruimten waar de toneel-, huttenbouw-, knutsel- en sport- en spelactiviteiten gaande waren. Ze was zichtbaar onder de indruk van het plezier dat de deelnemende kinderen uitstraalden. Jeugddorp bleek geen onbekend fenomeen voor de pas aangetreden wethouder, vanwege haar deelnemende zoon (maar die daar op dat moment natuurlijk niet aan herinnerd wilde worden: Maham!). Maar dit aspect laat zien hoe bijzonder en belangrijk Jeugddorp is: het brengt kinderen van allerlei gezindten samen om gedurende twee weken met elkaar veel plezier te maken. Bij wijze van spreken van Leiden-Noord tot de Burgemeesterwijk. En natuurlijk gaat er ook wel eens iets mis.
Samenwerken blijkt soms best lastig en vandaag werd een kind ondersteboven gelopen op het voetbalveld. Wat dat betreft is het net als met het leven zelf: dat vereist ook geven en nemen en je moet tegen een stootje kunnen. Maar plezier staat voorop!

 

Voor mij is dit de eerste keer dat ik als vrijwilliger deelneem. De eerste dagen als hoofd distributie bouwmaterialen voor de huttenbouw, vandaag als begeleider bij sport- en spel. Er is de laatste tijd nogal wat te doen over de vaardigheden die kinderen verliezen doordat zij zich achter hun computer verschansen om te gamen, met allerlei fysieke gevolgen. Met eigen ogen heb ik kunnen zien hoeveel plezier kinderen hebben bij het timmeren en zagen en voetballen (woensdag is voetbaldag) en hoe goed dit is voor de ontwikkeling van allerlei vaardigheden, mede door de inzet van de vele vrijwilligers, die vaak zelf als kind hebben deelgenomen. En die daar een deel van hun vakantie voor opofferen.
Kortom, na 52 jaar (want zolang bestaat Jeugddorp al) heeft het nog steeds, en misschien nog wel meer dan vroeger, bestaansrecht. De wethouder heeft het zelf gezien.
Morgen maar eens kijken hoe het met de spierpijn is.